TOP-magazine 3: 'Volop kansen voor optoppen'

TOP-magazine 3: 'Volop kansen voor optoppen'

“Het zou enorm helpen als we als vergunningverlener de optopconcepten die er zijn ook op een conceptuele manier kunnen inrichten. Met andere woorden, dat we niet per gemeente allerlei dingen moeten gaan verzinnen en doen om die bouwvergunningen te kunnen verlenen. Daarvoor moet de minister zorgen dat de concepten die er zijn in één mandje met een strik erom voor gemeenten klaarliggen.” Dat zegt Ronald Weerwag, de Zoetermeerse wethouder van Wonen in het recente nummer van TOP-magazine.

Ook in deze derde editie van het digitale magazine van De Bouwcampus staat industriële woningbouw in het algemeen en optoppen in het bijzonder centraal. Behalve het interview met Ronald Weerwag bevat het magazine onder andere artikelen over de optopaanpakken van Creative City Solutions en VORM. VORM-directeur Hans Meurs ziet heel veel mogelijkheden in optoppen maar dan moeten we volgens hem wel systematischer leren denken. “Als iedereen elk gebouw als een apart avontuur ziet, en als de mensen bij gemeenten en bestuursorganen dat ook zo zien, dan gaat optoppen niet vliegen.”

Chantal Inia, adviseur woningbouw bij het ministerie van BZK wijst er in het TOP-magazine op dat optoppen kan worden opgeschaald: “Van maatwerkprojecten naar projecten op wijk- of buurtniveau of op woningtype. Waar we nu vooral mee bezig zijn, is om te kijken waar de triggers zitten om belemmeringen weg te halen zodat er op grotere schaal en met meer gestandaardiseerde concepten opgetopt kan worden.”

Lees hier de nieuwe editie van het TOP-magazine