Open leeromgeving
Circulaire Viaducten en Bruggen

Vraagstukken

Hier vind je een overzicht van de voortgang van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen met verslagen van plenaire bijeenkomsten, updates van de themalijnen en nieuwsberichten. 

Verslag Dutch Davos Session

Verslag Dutch Davos Session

In de week van de Circulaire Economie organiseerde Rijkswaterstaat samen met De Bouwcampus, ING en Platform Accelerating Circualr Economy (PACE) een Dutch Davos Session in het LEF Future Center. Naar aanleiding van de 50e jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos op 23 januari jl. was een exclusief gezelschap uitgenodigd in Nederland om terug te kijken op de sessie in Davos en vooruit te kijken naar wat dit kan betekenen voor organisaties in Nederland.

SBIR-Oproep gepubliceerd

SBIR-Oproep gepubliceerd

Tijdens de eerste dag van de Week van de Circulaire Economie is de SBIR-oproep Circulaire Viaducten gepubliceerd. Doe mee aan deze innovatiecompetitie! 

Klik hier voor meer informatie en een download van de publicatie. 

 

Dutch Davos Session

Dutch Davos Session

Tijdens de 50e jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) in het Zwitserse Davos heeft minister Stientje van Veldhoven een presentatie gegeven over de Open Leeromgeving en de SBIR-uitvraag. Tijdens de week van de Circulaire Economie organiseren het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, De Bouwcampus en PACE een exclusieve Dutch Davos Session over de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen waarin een terugblik wordt gegeven op deze bijeenkomst.

Stientje van Veldhoven bij PACE op het World Economic Forum

Stientje van Veldhoven bij PACE op het World Economic Forum

Bekijk hier de video waarin minister Stientje van Veldhoven meer vertelt over de Circulaire Economie tijdens het World Economic Forum in Davos. En waarin ook de Open Leeromgeving wordt uitgelicht. 

Publicatie SBIR-uitvraag tijdens de week van de Circulaire Economie

Op maandag 2 februari start de week van de Circulaire Economie. Op dinsdag 3 en woensdag 4 februari start de Open Leeromgeving met de publicatie van de SBIR-uitvraag. Daarnaast is de Open Leeromgeving deze week bij verschillende initiatieven betrokken.  

De Open Leeromgeving gaat internationaal!

De Open Leeromgeving gaat internationaal!

Dankzij Mayke Geradts van ING gaat de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen internationaal. Op 23 januari 2020 om 7.30-8.30 wordt erover gepresenteerd bij het Platform Accelerating Circular Economy (PACE) op het World Economic Forum in Davos. Minister Stientje van Veldhoven zal de sessie openen en samen met o.a. Isabel Fernandez van ING deelnemen aan het panel.

Marktconsultatie vrijdag 13 december

Marktconsultatie vrijdag 13 december

De themalijnen van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen hebben de afgelopen maanden hard toegewerkt naar een advies voor de SBIR (Strategic Business Innovation Research). Op vrijdag 13 december organiseerde RIjkswaterstaat een martkconsultatie waar de concept-uitvraag van de SBIR voor circulaire viaducten en bruggen werd gepresenteerd.

Videoverslag Blast-Off! Open Leeromgeving

Bekijk het videoverslag van de Blast-Off! Open Leeromgeving. 

Verslag Blast-Off! Open Leeromgeving

Verslag Blast-Off! Open Leeromgeving

Vrijdag 15 november vond de Blast-Off Open Leeromgeving plaats, bekijk hier het tekst- en fotoverslag. 

Videoverslag traject afgelopen 10 maanden

Bekijk de videocompilatie van het traject van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen van de afgelopen 10 maanden.

BLAST OFF - Symposium Open Leeromgeving

BLAST OFF - Symposium Open Leeromgeving

Het afgelopen jaar heeft de Open Leeromgeving, een initiatief van Rijkswaterstaat en de Bouwcampus, in zes themalijnen gewerkt aan het bij elkaar brengen van de kennis en innovatievragen over circulair bouwen. Tijdens de werkconferentie BLAST-OFF! willen wij de opgedane kennis en ervaring met geïnteresseerden delen, krachten bundelen, ideeën genereren, vragen associëren en met elkaar tot slimme oplossingen komen ten behoeve van de innovatieve uitvraag Strategic Business Innovation Request (SBIR). Zo geven wij gezamenlijk de ontwikkeling van circulaire bouwen een extra prikkel! 

Artikel Cobouw over de Open Leeromgeving

Artikel Cobouw over de Open Leeromgeving

Onlangs publiceerde Cobouw een artikel over de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen. Lees hier het artikel! 

Verslag expeditie Excess Materials Exchange

Verslag expeditie Excess Materials Exchange

De themalijn Technologie en Data heeft een bezoek gebracht aan Excess Materials Exchange, lees hier het verslag. 

Verslag SBIR on the Beach

Verslag SBIR on the Beach

De slippers konden in de kast blijven liggen vanwege het slechte weer, maar de sfeer was er niet minder om bij beachclub Down Under in Nieuwegein. Lees hier het verslag van de ontbijtsessie 'SBIR on the Beach'.

Expeditie themalijn Ontwerp

Expeditie themalijn Ontwerp

Op 9 juli bezocht de themalijn Ontwerp de 3D betonfabriek van BAM/Weber Beamix in Eindhoven. We lieten ons inspireren door de techniek rondom het 3D betonprinten van bruggen. Bij de start gaf Jeroen Nuiten (BAM) een presentatie over de techniek en wat de voordelen zijn van 3D betonprinten.

Eerste bijeenkomst themalijn Inkoop en Aanbesteding

Eerste bijeenkomst themalijn Inkoop en Aanbesteding

Lees hier het verslag over de eerste bijeenkomst van de themalijn Inkoop en Aanbesteding dat plaatsvond op 13 juni 2019. 

Verslag expeditie naar Philips

Verslag expeditie naar Philips

Op 8 juli hadden deelnemers van de Open Leeromgeving de unieke kans om naar het Philips Innovation Center te gaan om inspiratie op te doen en te leren van Philips. Vragen die de deelnemers hadden waren bijvoorbeeld: Welke aanpak heeft Philips? Kunnen we leren van de toetsingskaders van Philips? Hoe is Philips bezig met circulariteit?

Verslag Symposium

Verslag Symposium

‘Pak het voordeel van de kennis en kunde die er is, er is enorm veel expertise in de zaal!’ zo begon dagvoorzitter Peter de Raaf van De Bouwcampus op 28 juni het Symposium van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen. Op het programma stonden twee sprekers, het innovatiecafé met het ophalen van input voor de themalijnen en de ondertekening van een Innovatiedeal tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Rijkswaterstaat.

Videoverslag Symposium

Bekijk hier het videoverslag van het Sympoisum Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen. 

Pitchtraining Thematrekkers

Pitchtraining Thematrekkers

Ter voorbereiding op het symposium van 28 juni kregen de thematrekkers een training effectief pitchen van Speak to Inspire. Zij leerden hoe zij een krachtige pitch kunnen opbouwen en neerzetten waarmee zij hun publiek overtuigen en voor zich winnen. Door middel van een combinatie van theorie en (schrijf)oefeningen kregen de deelnemers tips & tricks en konden zij zichzelf verbeteren door learning by doing. Dat belooft wat voor de pitches bij het Innovatiecafé! 

Bijeenkomst Themalijn Ontwerp 4 juni 2019

Bijeenkomst Themalijn Ontwerp 4 juni 2019

In een creatieve sessie op zoek naar leidende principes voor circulair bouwen, daar wilde de themalijn Ontwerp mee aan de slag na hun eerdere sessies.

Expeditie naar Madaster

Expeditie naar Madaster

Op vrijdag 7 juni is er speciaal voor deelnemers en geïnteresseerden van de Open Leeromgeving Circulaire Viaducten en Bruggen een expeditie georganiseerd naar Madaster. 

Expeditie Themalijn Technologie & Data

Expeditie Themalijn Technologie & Data

Op 29 mei is de themalijn Technologie en Data bij elkaar gekomen bij Haitsma Beton in Friesland. Op de agenda stond het delen van de eerste ideeën die de afgelopen weken bij de deelnemers ontstaan zijn, het doorspreken van onze wensen voor de invulling van het Symposium van 28 juni en een rondleiding op de productie locatie van Haitsma.

Bijeenkomst thematrekkers

Bijeenkomst thematrekkers

Donderdagmiddag 23 mei kwamen de thematrekkers en het kernteam bij elkaar bij Movares in Utrecht, op uitnodiging van Bert Hesselink van themalijn Materiaal.

Bijeenkomst 10 april 2019

Bijeenkomst 10 april 2019

‘Waarom wil jij mee doen met de Open Leeromgeving en Wat heb jij aan de Open Leeromgeving te geven?’ Dit waren de vragen die aan het begin van de tweede sessie op 10 april werden voorgelegd aan de maar liefst 60 deelnemers van overheids- en marktpartijen in de infrasector, kennis- en onderwijsinstellingen.

Bijeenkomst  12 maart 2019

Bijeenkomst 12 maart 2019

De Bouwcampus en Rijkswaterstaat zijn op 12 maart 2019 gestart met de Open Leeromgeving Circulair Viaduct. Er bleek veel behoefte en draagvlak te zijn om aan de slag te gaan. De leeromgeving vult een concrete behoefte in die leeft om open meer kennis te delen over de resultaten van experimenten rond circulair bouwen die de afgelopen jaren vorm hebben gekregen. 

Videoverslag

Bekijk de video van de start van de Open Leeromgeving op 12 maart 2019 op De Bouwcampus in Delft. 


Deel deze pagina