Winnaar Gouden Sleutel tot de Omgevingswet

Winnaar Gouden Sleutel tot de Omgevingswet

Tauw, Movares, gemeente Rotterdam en Rijkswaterstaat hebben onder begeleiding van De Bouwcampus de handen ineengeslagen om samen te leren over de geest van de Omgevingswet. Op 15 mei presenteerden negen genomineerden hun ontdekkingen over het werken naar het idee van deze nieuwe wet. De vakjury reikte de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ uit aan het project ‘Herinrichting Diever’ van Tauw. Publieksfavoriet was het project ‘Reyersoord+’ van de gemeente Rotterdam. Alle inzendingen verdienden complimenten omdat ze erin geslaagd zijn om los te komen van de gebruikelijke denkpatronen en op een positieve manier samen te werken met de omgeving.

Bekijk het videoverslag van de inspiratiebijeenkomst:

Geplaatst: 16 mei 2019

Deel deze pagina

Complimenten en nieuwe inzichten

Projecten die betrokken zijn bij een maatschappelijk vraagstuk gerelateerd aan de bouwketen (bouw, infrastructuur, ondergrond, vastgoed) werden door dit traject in het zonnetje gezet. De vier organisaties hadden twee projecten uit hun eigen werkomgeving genomineerd voor de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ en er was een gezamenlijk project ingediend. Tijdens de inspiratiebijeenkomst op De Bouwcampus gaf elke genomineerde een Pecha Kucha presentatie van hun praktijkvoorbeeld hoe gewerkt is in de geest van de Omgevingswet. Uit het publiek en van de vakjury ontvingen zij een feed forward. De een gaf een compliment over de enthousiaste presentatie, de ander roemde de manier van werken of de creativiteit. Er werden volop nieuwe inzichten opgedaan.

Bekijk hier de negen pecha kucha presentaties. 

Het oordeel van de vakjury

Marc van Leeuwen, directeur P&E Stadsontwikkeling gemeente Rotterdam, mocht als juryvoorzitter de ‘Gouden Sleutel tot de Omgevingswet’ overhandigen aan Ellen Wilms van Tauw. Hij lichtte de keuze van de vakjury toe: ‘Wat eruit sprong, is dat er voor de herinrichting van Diever 160 bomen gekapt zijn, zonder bezwaar. De bewoners waren aan zet. Het is een mooi voorbeeld van een duurzame leefomgeving; de wensen van wonen, cultuur en natuur zijn gecombineerd in een integrale aanpak. Dat moet een geweldige cohesie opleveren in het dorp.’ Ellen noemde het winnen van de Gouden Sleutel ‘een gouden randje op deze dag’ die precies samenviel met de start van de uitvoering van het project in Diever.

Bewustwording en trots

Een van de doelen van dit traject was om bewustwording te creëren dat de Omgevingswet niet enkel een juridisch verhaal is, maar een onderwerp dat in verschillende werkgebieden toegepast wordt waarbij we streven naar een uniforme taal. Binnen alle vier de organisaties is het gelukt om medewerkers bewust te maken dat ze al in de geest van de Omgevingswet werken. Annelies van Remmerden, regiodirecteur Zuidwest van Movares: “Er gebeuren mooie dingen. Ik geloof echt in Samen staan we sterk. De verbinding maakt het werk leuker en beter.” Luuk van der Burgt, Stadsbeheer gemeente Rotterdam, was trots op het winnen van de publieksprijs voor het project Reyersoord+. Hij riep iedereen op om vooral door te gaan, want ‘dit geeft positieve energie en we kunnen er van leren.’ Het publiek vond dat de aanpak heel tastbaar was, dat de gemeente zich kwetsbaar heeft opgesteld, dat er creatieve termen zijn gebruikt zoals ‘stad-up’ en dat er verbinding is gelegd met het publiek. ‘Ze hebben de sleutel in handen voor een nog mooiere wijk.’

Meer informatie

In eerder opgenomen vlogs vertellen de genomineerden kort hoe ze in de geest van de Omgevingswet gewerkt hebben. Het initiatief 'Gouden Sleutel tot de Omgevingswet' zal worden ingediend voor de Verkiezing Aan de Slag met de Omgevingswet 2019.  

01 Ontvangst
02 Intro Philine
03 Vraaggesprek Projectteam
04 Vraaggesprek Jury
05 Presentatie HeleneMoors RWS
06 Presentatie PaulvanRoosmalen
07 Presentatie EefjevanEmpel
08 Feedforward
09 Presentatie
10 Presentatie MarijkeWassens
11 Applaus
12 Presentatie PetravanKonijnenburg
13 Presentatie LuukvanderBurgt
14 Vakjury
15 Presentatie LisadeGroot
16 Presentatie BramvanDuuren
17 Feedforward
18 Presentatie EllenWilms
19 Juryberaad
20 Juryoordeel
21 Feedforwards
22 Complimenten
23 Uitwisseling
24 Uitwisseling
25 Juryvoorzitter
26 Applaus
27 WinnaarVakprijs
28 Winnaarpublieksprijs
29 Borrel