Van school naar school

Van school naar school

‘Herbestemmen van school naar school’: een vernieuwende en inspirerende aanpak van bestaande schoolgebouwen met een resultaat dat superieur is aan nieuwbouw van scholen. De scholen(ver)bouwopgave is een van de thema’s van De Bouwcampus. Op woensdag 17 juni bezoeken Generation4Change en Forum Lerende sector ‘Herbestemmen van school naar school’ in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Aan de hand van wat we zien gaan we in gesprek over hoe deze aanpak meer voet aan de grond kan krijgen bij schoolbesturen en gemeenten.

Geplaatst: 23 september 2015

Deel deze pagina

Een kijk op het onderwijs
Wie kent ze niet, de karakteristieke schoolgebouwen gebouwd tussen 1945 en 1980 waarvan er honderden zijn gerealiseerd en die tientallen jaren uitstekend hebben gefunctioneerd? Miljoenen Nederlanders hebben er herinneringen aan. Nu worden ze op veel plaatsen gesloopt terwijl dat helemaal niet nodig hoeft te zijn. De tentoonstelling ‘Herbestemmen van school naar school’ is een uitnodiging om met een frisse blik naar deze ‘werkpaarden’ van het onderwijs te kijken en hun kwaliteiten te herkennen. Het zijn standaardscholen met een hoge standaard. Ze zijn praktisch, slim en economisch ontworpen, met ruime, lichte lokalen. En ze zijn flexibel in het gebruik. Ze kunnen krimpen en groeien, en hebben al vele onderwijskundige vernieuwingen opgevangen. Het zijn schoolgebouwen die, als er goed voor wordt gezorgd, nog vele jaren meekunnen. En wanneer hun renovatie als een serieuze architectuuropgave wordt behandeld, kan het resultaat gelijkwaardig of zelfs superieur zijn aan nieuwbouw.

Dit is een verrassend inzicht, aangezien de praktijk van de scholenbouw en de onderwijswereld lange tijd gericht was op de routine van sloop en nieuwbouw. Anders dan andere sectoren heeft het onderwijs weinig ervaring met behoud, renovatie en transformatie. Die ervaring moet nog worden opgebouwd. De tentoonstelling ‘Herbestemmenvan school naar school’ geeft een inspirerende aanzet daarvoor.

Praktische informatie
Generation4Change en Forum Lerende sector zijn activiteiten van De Bouwcampus. De bijeenkomst op woensdag 17 juni vindt van 10:30 tot 12:30 uur plaats in het ABC Architectuurcentrum Haarlem. Dit is één van de laatste mogelijkheden om de expositie bij te wonen, want deze sluit op 21 juni 2015.

Heeft u belangstelling om hierbij aanwezig te zijn of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar communicatie@debouwcampus.nl.