Uitgedaagd door leegstand

Uitgedaagd door leegstand

Onlangs had ik de voorzitter en secretaris van SHS Delft op bezoek om mogelijke samenwerking met De Bouwcampus te verkennen. ‘Hoeveel tijd besteden jullie aan SHS Delft?’, vroeg ik aan Simon van Zoest en Linda Matser. ‘Fulltime’, was het antwoord. ‘We stoppen een jaar met onze studie Bouwkunde om dit te kunnen doen en het is nu al het meest leerzame jaar.’

Geplaatst: 08 juni 2015

Deel deze pagina

Een boeiende gedachte: Stoppen met studeren van bouwkunde om veel te kunnen leren over transformeren. SHS Delft verbindt kamernood met leegstand. Een paar maanden geleden ging hun eerste project open. Een oude zusterflat kreeg na jaren leegstand een nieuwe bestemming als studentenflat. Ze kregen minister Blok zover dat hij naar Delft kwam om het pand feestelijk te openen. Maar ze willen meer en ze zijn bezig met de volgende panden.

Ook bij de Week van het Lege Gebouw gaat het om anders leren. 50 studenten van meer dan 10 verschillende opleidingen uit heel Nederland sluiten zich begin juni een week op in een leeg gebouw. Dit jaar in Amsterdam Sloterdijk in een gebouw dat inmiddels 5 jaar geleden leeg kwam. De deur blijft wel open – om de omgeving te kunnen verkennen en om expertise van buiten naar binnen te brengen. Met elkaar gaan de studenten aan de slag met het gebouw en het gebied. Aan het einde van de week presenteren ze hun plannen en oplossingen. ‘Dit is een ander soort school, een andere manier van opleiden’ aldus een van de organisatoren.

Leegstand en de aanpak ervan krijgt langzaam maar zeker effect op onderwijsprogramma’s. De veranderde markt vraagt om een andere houding en andere kennis en vaardigheden. Nu is de vraag of uw organisatie al klaar is voor een nieuwe generatie afgestudeerden. Of worden ze uw concurrenten?

Gerben van Dijk (De Bouwcampus / Voorzitter H-team) schreef deze column voor Cobouw 8 juni 2015).