Toekomstbestendig vergrijzen

Toekomstbestendig vergrijzen

Nadenken over je pensioen is leuk! Jaap de Koning, econoom en bestuurslid van Witteveen + Bos, doet dit graag en kan ook vertellen waarom. Dit gebeurde tijdens de presentatie ‘Grijs de toekomst in’, tijdens de lancering van De Bouwcampus. Er zit 1200 miljard in de pensioenpot, bij benadering. Ruim voldoende zou je zeggen? Niet dus. Dit bedrag bestaat voor 25% uit ingelegd geld van werknemers en -gevers, maar de overige 75% wordt bereikt door zorgvuldig beheer in de jaren die volgen. De bijdrage van iemand die bijna met pensioen gaat, levert nog maar weinig op. 

Geplaatst: 20 januari 2016

Deel deze pagina

Dit gaat veranderen, de maatschappij verandert. Onze ouders hadden het goed, extreem goed. Zelf heeft hij dit nooit hardop durven zeggen met zijn vader in de buurt. Wat nog meer gaat veranderen, zeker als het aan Jaap ligt, is hoe we de pensioenpot voortaan gaan besteden. Op dit moment hebben we als individu totaal geen invloed hoe we ons deel van dat bedrag iedere maand ontvangen. Of je nu 100 wordt of ‘maar 70’, ons deel verandert niet. Eigenlijk best gek.

En nu komt het leuke gedeelte: op dit moment verkeren we in de positie om hier nieuwe invulling aan te geven. Investeer een deel van het pensioen in het verlengen van je carrière: geld naar nieuwe banen voor ouderen, techniek, studie en een tweede loopbaan. Gebruik de pensioenpot voor meer dan alleen pensioen!

Bekijk hier de presentatie Toekomstbestendig vergrijzen: Pensioen van Jaap de Koning (Witteveen+Bos).

Door Maaike de Haas
Student-assistent bij PAO Techniek en Management