Ruth Simons: 'Starten met Co-creëren'

Ruth Simons: 'Starten met Co-creëren'

Als u dit leest, heb ik net een spannende dag achter de rug. Ik heb namelijk net de eerste co-creatie bijeenkomst van het Rijksvastgoedbedrijf op De Bouwcampus meegemaakt.

Geplaatst: 05 maart 2015

Deel deze pagina

Deze was op 4 maart, net voor het verschijnen van deze nieuwsbrief en had als thema 'het Ambitiedocument bij aanbestedingen'. Afgelopen weken zijn we er behoorlijk druk mee geweest.

Als je dan echt wat gaat doen op De Bouwcampus, loop je toch tegen allerlei praktische dingetjes aan. We hadden van tevoren niet stilgestaan bij zaken als: Welke huisstijl hanteren we ..... en stuurt Bouwcampus of RVB de uitnodiging? Mag dat wel, van de Aanbestedingswet, met elkaar praten? Is die verbouwing eigenlijk op tijd klaar?

Bleek De Bouwcampus nog een aantal andere bijeenkomsten te huisvesten die dag.... we pasten er nog net bij, in dat nieuwe Bouwcampusgebouw. Dat gelukkig toch op tijd klaar was.

Bellen zul je!

Voor mij is het belangrijk om mensen persoonlijk te benaderen en uit te leggen wat De Bouwcampus is, wanneer we hen uitnodigen voor een dergelijke bijeenkomst.

Ik weet niet hoe dat bij u zit, maar wij bellen niet dagelijks 'met de markt'. Ja, als je samen een project doet, natuurlijk. Maar zomaar een adviesbureau of een aannemer benaderen met een verhaal over co-creatie, dat is een kleine uitdaging als je het niet gewend bent. De eerste paar telefoontjes voelden dan ook alsof ik verzekeringen aan het verkopen was.

Mijn onrust blijkt ergens voor nodig, want iedereen reageert enthousiast en zelfs de term co-creatie is al zo ingeburgerd dat weinig toelichting nodig is. Met wat hulp van het netwerk van Bouwcampus, Vernieuwing Bouw en Pioneering kom je snel bij de juiste personen terecht.

Toekomstmuziek

Met wat oefening wordt het steeds leuker om mensen zo maar op te bellen. Als je eenmaal begonnen bent, dan kun je niet meer stoppen....

Er staat dus nog meer op stapel!

Naast het Ambitiedocument gaan we dit voorjaar aan de slag met het co-creëren van meer variatie in mogelijkheden voor private financiering in projecten. Een impuls voor de doorontwikkeling van 'PPS-light'.

Ook met systeemgerichte contractbeheersing willen we nog voor de zomer aan de slag. Het zou dus zo maar kunnen dat u mij aan de telefoon krijgt binnenkort.

Door Ruth Simons, Rijksvastgoedbedrijf