Stad of strand?

Stad of strand?

Zomerse temperaturen, dus tijd voor een zomerse column. Ergens had ik wel gelezen dat deze zomer het WK beachvolleybal zich in Nederland zou afspelen. Ik besteedde er geen aandacht aan, tot ik door kreeg wat er aan de hand was. Niet het strand van Scheveningen of Zandvoort was de plek voor dit toernooi. Er werd gespeeld in steden. En niet zomaar op een veldje achteraf of in een bestaand stadion, nee, juist midden in de stad.

Geplaatst: 03 juli 2015

Deel deze pagina

Premier Mark Rutte kan vanuit het torentje zo op het veld kijken dat op de Haagse Hofvijver is gerealiseerd. In Apeldoorn wordt naast het gemeentehuis gespeeld en ook op de Dam in Amsterdam ligt zand. In Rotterdam is naast de SS Rotterdam een toernooidorp verrezen. En dat levert mooie plaatjes op: sportende en kijkende mensen in tijdelijke stadions met op de achtergrond monumentale gebouwen of schepen. Flexgoed gecombineerd met erfgoed.

Toen ik de beelden zag moest ik denk aan de conferentie Agenda Stad die ik eerder dit jaar bezocht. Veel verhalen over het belang van de stad, ambities, groei, samenwerking, enz. Over sport in de stad ging het die dag volgens mij niet.

Dit WK beachvolleybal is geen ode aan het strand, maar aan de stad. Het agendeert de flexibiliteit van steden en maakt de stabiliteit van steden zichtbaar. De infrastructuur die er toch al is wordt optimaal benut en tijdelijk uitgebreid. Het laat zien dat in de stad van alles mogelijk is, zodat je op het strand gewoon met zand kunt spelen. Het levert prachtige beelden op die voor prima stadspromotie zorgen. We blijken prima in staat om erfgoed te combineren met tijdelijke voorzieningen en bouwwerken. En na een paar weken is alles weer weg. Ineens dacht ik: Zou de bouw van de stadions meetellen in de bouwproductie van 2015?

Gerben van Dijk (De Bouwcampus / Voorzitter Herbestemmingsteam) schreef deze column voor Cobouw, 4 juli 2015).

Reageren? Dat kan hieronder, via  g.vandijk@debouwcampus.nl of Twitter http://twitter.com/gerben_vandijk