Oud gedrag

Oud gedrag

Op de bank met een deken, laptop aan en op de achtergrond legt 24Ktichen uit hoe je kip Kiev maakt. Het is alweer tijd voor een nieuw blog. Graag wil ik het met u hebben over “oud gedrag”. Een uitspraak die veel gebruikt wordt om mensen of collega's aan te duiden die niet snel genoeg mee veranderen. Zij vertonen dan oud gedrag. Kijk maar uit, want het is besmettelijk!

Geplaatst: 11 mei 2015

Deel deze pagina

Kwetsbaar op durven stellen

Weet u nog, dat wij in maart een co-creatie sessie hebben gehouden op De Bouwcampus? Het toonbeeld van nieuw gedrag, al zeg ik het zelf. Open, transparant, zeggen waar het op staat. Het blijkt dat mensen daar toch even aan moeten wennen. Misschien overvielen we de mensen er zelfs een beetje mee. Een leerpunt voor ons.

Halverwege de sessie deed iedereen echter goed mee door een open houding en nieuw gedrag te vertonen. Toen iemand het Rijksvastgoedbedrijf een 'gesloten bastion' durfde te noemen, wist ik dat we echt op de goede weg waren. De sessie gaf ons een verbazend waardevolle blik op ons eigen werkproces. Nog volop in de flow van co-creatie hebben we afgesproken om de vervolgsessie samen met onze deelnemers vorm te geven. Ook al is het een vraagstuk van het Rijksvastgoedbedrijf. Want, zoals mijn collega zei: “Anders vervallen wij weer in onze manier van denken met onze eigen aanpak. Dat is een ontzettende valkuil.”

Vanuit het Rijksvastgoedbedrijf stellen we ons kwetsbaar op door een voorzet te doen en deze vervolgens voor te leggen aan onze deelnemers. De deelnemers kunnen de sessie dan kneden naar hun eigen beeld en behoefte en zo komt het voorstel weer terug bij ons.

Het kan iedereen gebeuren

Het is ons toch overkomen. Echt, we stonden erbij en keken ernaar. Twee weken later. Ik heb een afspraak met mijn collega. We gaan de eerste schets maken, zodat we die kunnen rondsturen aan de deelnemers, onze co-creatiepartners. Maar dan....mijn collega weet het even niet meer. Ze is ineens onzeker: “Kunnen we dit wel vragen? Is dit wel iets dat ze interessant vinden? Het moet toch meer naar een resultaat toewerken, want het moet in deze stap van dit proces.”

Ho stop! Weet je nog dat we bij de afsluiting bang waren dat we weer in ons eigen gedrag zouden vervallen? zeg ik. Ze knippert even met haar ogen en dan moet ze lachen. "O wat erg", zegt ze. Precies wat we niet wilden!" We gaan weer even terug naar dat moment, naar de open sfeer van het samen doen als gelijkwaardige respectvolle partners. Dat werkt verfrissend. Weg is de onzekerheid; laat ze maar reageren, graag! Wij hebben het antwoord niet en dat mag wat ons betreft iedereen weten! Samen ronden we de voorbereiding af en we gaan weer enthousiast en geïnspireerd uit elkaar.

De kip Kiev is intussen klaar. Voor de liefhebber: dit is gepaneerde kipfilet gevuld met kruidenboter. Smakelijk en tot de volgende keer!

Ruth Simons, senior adviseur aanbesteden en contracten Rijksvastgoedbedrijf