Laat u zich uitdagen?

Laat u zich uitdagen?

Mitros wil een jaren-60 flat naar Nul-Op-de-Meter (NOM) brengen, een Flat met Toekomst. En wethouder Henk Mulder van Almere vraagt de markt om 200 Goedhuurwoningen met een woonlast van 550 euro per maand. Dat wil zeggen huur en energiekosten. Spannende vragen voor zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt. Mooi dat de markt op deze manier uitgedaagd wordt. Dat mag vaker gebeuren.

Geplaatst: 16 maart 2015

Deel deze pagina

Ik kan me talloze bijeenkomsten herinneren waar de klant, of zoals meestal gezegd wordt: de opdrachtgever, de zwarte piet krijgt toegespeeld. Dat de sector te weinig innoveert ligt vooral aan de klant. Die stelt te weinig uitdagende vragen, vraagt teveel om bewezen oplossingen en wil innovatie niet financieren. Of dat waar is laat ik in het midden. Zeker is dat dit verwijt niet meer richting Mitros en Almere gemaakt kan worden.

Voor het Woningbouwatelier dat het Rijk samen met de gemeente Almere is gestart zou ik de vraag nog wel een beetje spannender willen maken. Almere staat in de top-5 van de gemeenten met de meeste kantoren leegstand. Er staan ruim 1000 panden leeg. De insteek van de communicatie rond Goedhuurwoningen is gericht op het realiseren van de opgave in de vorm van nieuwbouwwoningen. Grond wordt tegen een aantrekkelijke prijs beschikbaar gesteld, zo lees ik.  Mijn bonusvraag is: Welke partij gaat de extra uitdaging aan om diezelfde woningen te realiseren in een of meer leegstaande panden?

Kom maar langs als je durft.

Gerben van Dijk (De Bouwcampus) schreef deze column voor Cobouw (14 maart 2015).

gerben van dijk 1

Reageren? Dat kan via g.vandijk@debouwcampus.nl of via Twitter http://twitter.com/gerben_vandijk 

Meer informatie

Uitvraag ‘Goedhuurwoning’ - Gemeente Almere en het Woningbouwatelier zijn op zoek naar partijen die goedkope huurwoningen kunnen ontwikkelen, bouwen en exploiteren. Meer over deze uitvraag treft u hier aan. Het Woningbouwatelier is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Almere en het Rijk, met als doel om ruimte te creëren voor innovatieve ideeën en experimenten op de woningmarkt. De Bouwcampus is partner van het Woningbouwatelier.