• Start
  • Nieuws
  • Klein is het nieuwe groot: Google en Imtech

Klein is het nieuwe groot: Google en Imtech

Klein is het nieuwe groot: Google en Imtech

Twee grote bedrijven. Allebei waren ze uitgebreid in het nieuws. De manier waarop verschilde nogal. Bij Imtech ging het van kwaad tot erger. Mogelijke problemen werden echte problemen en een faillissement van de Duitse tak leidde de definitieve ondergang van het concern in. Het bedrijf heeft uitstel van betaling en de leiding van het bedrijf is inmiddels in handen van bewindvoerders. De jacht op onderdelen van het bedrijf leek achter de schermen al begonnen. Wie gaat er met welke onderdelen vandoor. Treurigheid troef. Het bedrijf is de problemen na de grootschalige fraude in Polen niet meer te boven gekomen.

Geplaatst: 25 augustus 2015

Deel deze pagina

Hoe anders verging het Google. Het bedrijf verraste de wereld met een opzienbarende mededeling. Het bijna alomtegenwoordig bekende merk Google gaat onderdeel uitmaken van het nieuwe Alphabet. Het is de formalisering van wat Google nu al is: bonte verzameling van apart van elkaar opererende bedrijven. Binnen zo’n conglomeraat is beter meetbaar wat de afzonderlijke bedrijven en experimenten van Google opleveren.

Ook Imtech was een conglomeraat, zo valt op Wikipedia te lezen. De voorganger van Imtech, Internatio Müller wordt daar omschreven als ‘een conglomeraat van bedrijven die actief waren in de industriële dienstverlening.’ Imtech is ontstaan uit jarenlang ‘kralen rijgen’. Succesvolle bedrijven die gezien werden als aanvulling – of als te grote concurrent – werden overgenomen. Sommigen hielden nog lang hun zelfstandigheid en naam. Uiteindelijk werd alles geïntegreerd onder de vlag van Imtech.

Na een periode van integratie lijkt nu de tijd van desintegratie aangebroken. In elk geval voor deze bedrijven. Bij Imtech gedwongen en bij Google gepland. Bestuurbaarheid van megabedrijven heeft z’n grenzen en ‘big’ blijkt niet altijd ‘better’. Desintegratie heeft geen positieve klank. Flexibilisering van organisaties tot netwerken klinkt al een stuk beter. Of zoals Triodos het al eerder mooi verwoordde: klein is het nieuwe groot.

gerben van dijk 1

Gerben van Dijk

Dit is mijn laatste blog voor De Bouwcampus. Met veel plezier heb ik me afgelopen jaren ingezet voor Vernieuwing Bouw en De Bouwcampus. Vanaf 1 september werk ik bij www.vastgoedjournaal.nl. Ik ben nieuwsgierig welke onderwerpen mijn aandacht zullen trekken voor mijn eerste blogs daar.