Winnend Samenwerken - Keukentafelgesprek

Winnend Samenwerken - Keukentafelgesprek

Stichting De Bouwcampus heeft als doel om coalities te smeden rondom actuele en soms urgente thema’s en participanten komen naar De Bouwcampus voor onverwachte ontmoetingen. Zij mogen zelf onderwerpen inbrengen waar mooie kennismakingen met partijen zowel binnen als buiten de bouwsector uit voortkomen. Voor dit keukentafelgesprek had Roland Vissers een aantal onderwerpen ingebracht, waarbij het thema was: ‘Winnend Samenwerken’. Hij gaf daar een paar mooie opties bij, zoals het opstellen van basis specificaties ten behoeve van Commodity Buying.

Meer weten over keukentafelgesprekken? Kijk in het co-creatielab. 

Geplaatst: 15 september 2016

Deel deze pagina

Grote opdrachtgevers hebben vaak de focus op kosten besparen en richten daar de aanbestedingen op in. Belangrijk is echter om naar de toekomst de aandacht te richten op waarde. Dat kan maatschappelijke meerwaarde zijn, maar ook robuustheid van de assests etc. Om het waarde denken structureel in projecten te realiseren werden een aantal opties genoemd aan de keukentafel, te weten:

- Ontwikkelen als onderdeel van het primaire proces

- Ontwikkelpotje als onderdeel van de opdracht meegeven (voorbeeld China)

- Projecten zijn leeromgeving, De Bouwcampus jaagt ze aan

- Elk project levert een curriculum (meenemen in contracten)

Kader aan tafel KT 1


Product/Markt Matrix

De suggestie werd gedaan om meer over de grenzen van andere sectoren te kijken en vervolgens te onderzoeken wat daaruit bruikbaar is om de bouwsector te verrijken en te versnellen. Dat zou een win/win situatie op kunnen leveren en kunnen leiden tot nieuwe verdienmodellen van producenten en toeleveranciers. Ook andere sectoren kunnen leren van de Bouwsector. Denk daarbij ook aan een bredere toepassing van de in onze sector ontwikkelde instrumenten, zoals System Engineering en Value Management. Ter opfrissing:

produkt matrix

Uitkomsten en afspraken

De opgave die voortkwam uit dit gesprek is: ‘Samen waarde creëren’.
Na de uitwisseling van visitekaartjes en de intentie om afspraken met elkaar te maken, wordt door De Bouwcampus nader contact opgenomen met Marcel de Ruiter om te onderzoeken op welke wijze de innovaties bij het Hoogheemraadschap onder de aandacht van de sector kan worden gebracht.

Aanschuiven?

Proeven deze ideeën naar meer en heb je zin om als partner aan te schuiven bij één van onze keukentafelgesprekken? Of heb je misschien zelf een idee wat je graag ter tafel wilt brengen? Laat ons dit dan weten via info@debouwcampus.nl Wij zetten de wijn alvast koud!

Meer weten over keukentafelgesprekken? Kijk ik in het co-creatielab.