Inspirerende sessie circulaire economie

Inspirerende sessie circulaire economie

Wat een inspirerende ochtend op De Bouwcampus in Delft!

Ik mocht een sessie bijwonen over circulaire economie met als hoofdspreker Thomas Rau. Misschien kennen jullie hem van Tegenlicht? Tenminste daar kende ik hem van. 

Geplaatst: 25 april 2017

Deel deze pagina

Blog door Anne Konigs, marketing- en communicatieadviseur bij BRIS.

Het was een geweldige ochtend. Ik was erg onder de indruk en deze sessie deed iets met alle deelnemers. Graag wil ik dit met jullie delen.

We begonnen de ochtend om 8 uur. Majorie Jans (manager De Bouwcampus) trapte de dag af. ‘Deze sessie is bedoeld om ons te inspireren en hopelijk kunnen wij op onze beurt anderen weer inspireren.’ Na een korte inleiding gaf zij het woord aan Theo Ockhuijsen (directeur BIMpuls®). Als eerste bedankte Theo ons, de deelnemers. Dat wij zo vroeg voor dag en dauw al hier aanwezig zijn. ‘Deze sessie is een cadeau en een cadeau geven is leuk maar bedankt dat u er bent om het uit te pakken.’ En ik denk dat ik voor alle deelnemers spreek als ik zeg dat deze sessie meer dan de moeite waard was. Iedereen is geraakt en met een ander gevoel vertrokken.

BIMpuls® heeft een droom, een missie, om van iedereen een veranderaar te maken. Veel bedrijven zijn opgesloten in hun eigen model. Vandaag de dag zijn er zoveel veranderingen dat wij steeds meer moeite hebben alles bij te houden. Het adaptievermogen van de mens is niet zo snel, waardoor er een groot gat ontstaat. Binnen de branche gebeurt er veel; zo zal er naar verwachting in oktober het eerste gebouw uit een 3D-printer komen rollen. Ook robotica zal een enorme impact hebben verwacht Theo. De bouwketen bestaat uit vele kleine eilandjes en BIM helpt dit te doorbreken. BIM dwingt tot een andere manier van samenwerken tussen personen en bedrijven. Uitdagingen zijn er genoeg maar de keten maakt het erg lastig. Veel bedrijven worstelen met veranderleiderschap en BIMpuls® kan hierbij helpen. Theo sluit zijn presentatie af met de goede raad dat samenwerken het nieuwe concurreren is. Als wij iets willen bereiken moeten wij samenwerken!

Hierna is het dan zo ver en komt architect en visionair Thomas Rau naar voren. Zijn presentatie is net als de aflevering van Tegenlicht erg indrukwekkend. Thomas pleit voor een nieuw economisch systeem waarin we producten niet langer bezitten, maar slechts gebruiken. Duurzaamheid is niet de oplossing volgens Thomas, het is het probleem. Want als wij het over duurzaamheid hebben dan hebben wij het over het huidige systeem, en dat systeem werkt niet. Wij moeten ons laten leiden door de toekomst. Niemand kan de toekomst voorspellen (hier komt hij later nog op terug). Als iets urgent is dan moet je je erop focussen. Niet wachten tot iets urgents actueel wordt, dan ben je te laat.

‘The real challenge is not the climate change but the mind change.’ Wat wij met de aarde doen zou niemand zijn partner aan doen. Je sluit toch ook geen akkoord met je partner waarin je zegt: in 2030 stop ik met roken, in 2040 stop ik met drinken en vanaf 2050 zal ik niet meer vreemd gaan… dit hebben wij dus wel afgesproken met de aarde in het akkoord van Parijs.

Wij moeten ons realiseren dat niet de techniek de beperkende factor is maar dat wij dat zijn. Wij zijn te gast op aarde en de aarde is net als een ruimteschip een gesloten systeem. Wij hebben wat er nu is, er kan niets bijkomen. Alles wat er op deze aarde aanwezig is, is limited edition. Alleen de zon is een unnlimited source of energy, die altijd beschikbaar is. De zon maakt de eindigende dingen oneindig beschikbaar. Deze aarde bestaat al heel lang en wij mogen hier heel even, een fractie van het bestaan van de aarde te gast zijn. Ons zijn op deze aarde is tijdelijk. Maar de gevolgen van de dingen die wij doen zijn permanent! Niemand kent de toekomst dus hoe durven wij een beslissing te nemen die permanent is? Het zou verstandiger zijn om voor opties te kiezen.

Een mooie woordspeling die Thomas gebruikte en die zeker is blijven hangen is stop met nadenk en begin met voordenken. We moeten alles op z’n kop zetten en de spelregels veranderen.

In ons huidige systeem zijn wij gefixeerd op de monetaire waarde. In een gesloten systeem heeft alles waarde. Iets dat wij afval noemen is eigenlijk een grondstof die in de anonimiteit is geraakt. Dus wij moeten ervoor zorgen dat deze grondstoffen geïdentificeerd worden in een materialenpaspoort. Dit is nu aan het gebeuren; het zogenoemde madaster. Het madaster is het kadaster voor materialen. De officiële launch is op 29 september en het is een publiek platform.

Net als in de aflevering van Tegenlicht gaf Thomas het voorbeeld van het stalen dak voor het hoofdkantoor van Alliander in Duiven. Het is belangrijk om de juiste vraag aan de juiste persoon te stellen. Door de vraag voor de stalendakconstructie aan iemand te stellen wiens verdienmodel aansluit bij jouw wensen zorg je voor een optimaal resultaat.

De relatie tussen mens & aarde moet in balans zijn en respectvol. De kunst is in staat om op een intuïtieve manier een stukje toekomst zichtbaar te maken. Dit is waardevol en hierdoor gaan wij nieuwe vragen stellen. Een goede leider geeft mensen niet wat ze willen (bv een Parijs akkoord) maar wat ze nodig hebben. In 2010 is Thomas begonnen met Turntoo, met het idee om nieuwe verdienmodellen te bedenken. Hij probeert bedrijven mee te krijgen door de financiële incentive boven water te krijgen. Het is belangrijk hiervoor de juiste personen in een organisatie te bereiken.

Na de presentaties is er een rondetafelgesprek met Theo, Thomas en de deelnemers. Samen kun je een hoger doel bereiken. Hoe ga je hiermee beginnen. Wat zijn de eerste stappen die jij zelf kunt nemen? Deze vragen komen bij iedereen naar boven. Alles begint bij jezelf. Door te reflecteren wie je bent & waar je vandaan komt maak je bewustere keuzes in je leven en dit straal je uit op je omgeving. Je moet iets willen willen. Als je iets echt wil dan gaat het gebeuren.

Thomas sluit af met een mooi verhaal van Goethe: ‘Wat is heerlijker dan het goud?’ vroeg de koning. ‘Het licht,’ antwoordde de slang. ‘Wat is verkwikkender dan het licht?’ vroeg de eerste. ‘Het gesprek,’ zei de slang.

Hartelijk dank voor deze inspirerende sessie!

 

 

(Aflevering Tegenlicht in november 2015 gemist? Kijk het terug: Tegenlicht met Thomas Rau - Einde van bezit)