"Soms moet je vieze koffie drinken"

"Soms moet je vieze koffie drinken"

Jonge toetreders in de bouw hebben we nodig, maar we moeten ze wel inspireren en uitdagen. Daarom is tijdens de lancering van De Bouwcampus een inspiratielunch georganiseerd voor deze jonge toetreders op de arbeidsmarkt. In een informele setting gingen de jongeren speeddaten met ervaren bestuurders en managers uit de bouw en facilitair management.

Geplaatst: 29 januari 2016

Deel deze pagina

Een divers gezelschap van studenten, start ups, jonge ondernemers en trainees nam deel aan de inspiratielunch. Zij konden met al hun vragen, ideeën en pitches terecht bij een eveneens divers gezelschap van ambassadeurs: Fokke van Dijk (architect bij het Rijksvastgoedbedrijf), Annet de Haas (facilitair manager bij Wageningen Universiteit), Theo de Boer (Valstar Simonis), Natalie Hofman (voorzitter facilitymanagement Nederland), Roelof Triemstra (waarnemend directeur inkoop en contractmanagement bij Rijkswaterstaat), Jeannette Baljeu (SBRCURnet) en Maarten van der Vlist (De Bouwcampus).

Speeddaten

Onder leiding van Jack de Leeuw is voorafgaand aan de speeddate een korte voorstelronde gehouden. De ambassadeurs werden daarbij aan de tand gevoeld over hun activiteiten op social media en wat ze met de kennis van nu anders hadden gedaan aan het begin van hun carrière. De laatste vraag bood veel gespreksstof voor de jonge toetreders, want de ambassadeurs hadden bijvoorbeeld langer willen studeren of meer risico’s willen nemen om meer ervaring op te willen doen in het vakgebied waarin ze tegenwoordig werken. De gesprekken waren inhoudelijk en levendig, waardoor de tijd veel te snel voorbij vloog.

Af en toe moet je vieze koffie drinken

Aan het einde van de speeddate rondes werd aan de deelnemers gevraagd wat ze uit de inspiratielunch hadden gehaald. De ambassadeurs waren verrast door de diversiteit aan vragen en de nieuwsgierigheid van de jongeren. 'De manier van vragen stellen die je in het dagelijks leven niet direct tegenkomt smaakt naar meer,' aldus Roelof Triemstra. Op hun beurt benadrukten de jongeren dat de gesprekken heel afwisselend waren door de diverse achtergronden van de ambassadeurs. Zowel de jongeren als de ambassadeurs waren het eens dat de speeddate rondes voorbijvlogen. Bij de vraag wat de ambassadeurs interessante vragen vonden antwoordde Maarten van der Vlist als volgt:

“Mij werd gevraagd hoe ik naar corvee keek. Ik denk daar in mijn werk niet over na. Ik heb een bepaalde ambitie, dat ik dingen wil bereiken. De weg is altijd erg spannend en je moet af en toe gewoon buffelen en vervelende dingen doen. Uiteindelijk is de vraag niet of de thee lekker is of niet, maar of de koffie over vijf jaar top is of niet. En daarom moet je af en toe slechte koffie drinken.” 

Op naar de volgende inspiratielunch

Na afloop gingen de gesprekken gewoon door. Of het nu ging over Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of over advies voor het opstarten van een eigen bedrijf, alles kon besproken worden. De ambassadeurs vonden het leuk om hun kennis te delen en daagden de jongeren ook uit tot nadenken door vragen terug te stellen. Dat smaakt naar meer zei moderator Jack de Leeuw: "We gaan dit vaker doen op De Bouwcampus!"

Door Jacqueline Klaver - Stichting De Bouwcampus

Bekijk foto's van de inspiratielunch via deze link.