• Start
  • Nieuws
  • Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal?

Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal?

Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal?

Om de sector op de hoogte te houden van actuele ontwikkelingen in de gebouwde omgeving, start SBRCURnet binnenkort met een nieuwe interactieve online talkshow: SBRCURnet Bouw TV. De eerste uitzending is op 2 februari om 14.00 uur. Tijdens deze uitzending staat een van de grootste uitdagingen voor de komende decennia centraal: Hoe maken we samen de gebouwde omgeving energieneutraal? 

Geplaatst: 20 januari 2017

Deel deze pagina

Tijdens de talkshow schuiven in de studio verschillende gerenommeerde deskundigen aan die betrokken zijn bij innovatieve oplossingen. Van bouwers met vernieuwende marktconcepten tot bestuurders die slimme manieren van samenwerken organiseren. In reportages komen bovendien relevante sprekers aan het woord. Kijkers kunnen via een chatfunctie live vragen stellen en reageren op prikkelende stellingen.

Inspirerende gasten eerste uitzending

In het kader van het 'Energieakkoord voor duurzame groei' moet de gebouwde omgeving in 2050 volledig energieneutraal zijn. Een flinke opgave aangezien de bestaande bouw goed is voor een derde van het totale energieverbruik in Nederland. Hoe we die energietransitie realiseren? Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst vertelt in een reportage welke uitdagingen de Rijksoverheid heeft bij de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Presentatrice Judith de Bruijn en SBRCURnet-directeur Jeannette Baljeu gaan over deze uitdagingen in de studio in gesprek met een aantal gasten aan de hand van drie praktijkvoorbeelden.

Provinciale aanpak energiezuinige woningvoorraad -  Thijs de la Court - algemeen secretaris Gelders Energieakkoord

Er is een mismatch tussen vraag en aanbod bij de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. In Gelderland hebben overheden en marktpartijen met het ‘Gelders Energieakkoord’ een manier gevonden om kansrijke programma’s en projecten naar de markt te brengen.

033 Energie - Jan Costa - Directeur Bloemendal Bouw en voorzitter Stichting blok voor blok Amersfoort

Energiebesparing is een belangrijk middel om de leefbaarheid voor bewoners en economische ontwikkeling te vergroten. In Amersfoort hebben bedrijfsleven en gemeente samen een energieloket opgericht: 033 Energie. Jan Costa vertelt hoe een gezamenlijke marketingaanpak leidt tot de realisatie van nul-op-de-meter woningen in Amersfoort.

Van energielabel B naar nul-op-de-meter - Niek Habraken - programmamanager Kleurrijk Wonen

Gezien de grote hoeveelheid woningen en de benodigde investering staan woningcorporaties voor een grote opgave. Kleurrijk Wonen bracht haar bezit al naar energielabel B of hoger. Niek Habraken vertelt dat Kleurrijk Wonen nog een stap verder wil gaan en de route onderzoekt om ‘groene label’-woningen naar Nul-op-de-Meter te krijgen.

Voor het volledige programma is te lezen op de website van SBRCURnet.

Talkshow bekijken

Om de talkshow te kunnen bekijken, is het nodig om van te voren aan te melden. Dat kan hier. Je krijgt dan een link toegestuurd waarmee je live in de uitzending komt op 2 februari om 14:00 uur.

SBRCURnet met witte rand

 

SBRCURnet is bewoner van De Bouwcampus.