Door met de winnaars

Na het lanceren van haar marktvisie daagde de Politie marktpartijen uit om mee te denken over de grootschalige huisvestingsopgave. Via een Innovatie Challenge werd de markt uitgedaagd om innovatieve oplossingen, ideeën en concepten in te dienen. Met maar liefst 76 inzendingen als resultaat! Nadat de jury zes finalisten koos, werden de finalisten uitgedaagd om hun inzending aan te scherpen tijdens een inspirerende sessie met verschillende politieonderdelen. Op het slotevenement op 13 juni 2018 kregen de finalisten de kans nog een laatste spurt naar de top te maken en koos de jury aan het eind van dat evenement de drie winnaars. Het was daarna even stil, maar de politie kan vertellen dat alle drie de winnaars aan de slag zijn met hun winnende idee! In dit nieuwsbericht nemen we je mee in de stappen die de politie samen met de winnaars heeft gezet.

Geplaatst: 25 maart 2019

Deel deze pagina

Cubes in a Box


Cubes in a box


Cubes in a Box is een modulaire oplossing waardoor een politiebureau ingericht kan worden door middel van bouwstenen met verschillende functionaliteiten, ook wel Cubes genoemd. Met de winnaars, Anita Haver en DeBlick, is bekeken hoe de inzending toegepast kan worden in de politiehuisvesting. De eerste Cube heeft al een plek gekregen bij het Politiedienstencentrum in Rotterdam. Dit is het kantoor van de ondersteunende bedrijfsvoering voor de agent op straat.

De Cube wordt ingezet als voorziening voor vergaderingen en interne ontwikkeltrajecten. Het wordt ook een instrument voor de meting van werkplekbeleving en effecten van variatie op de kantoorinrichting.


Timelapse van de plaatsing van de cube

The NEXT Agency

Next Agency

The NEXT Agency is een politiebureau met een insteek op research & development. Hier worden samen met marktpartijen en ‘partners van de straat’ nieuwe oplossingen ontwikkeld en getoetst. Om zo vorm te geven aan de veranderende rol van de politie. In Rotterdam en in Den Haag wordt een politiebureau nu ingericht als proeftuin hiervan. Op beide locaties wordt een flexibele omgeving ingericht waar op een makkelijke manier nieuwe innovaties getoetst en gebruikt worden. Zo wordt ontdekt wat wel en niet werkt voor de politie.

In Rotterdam wordt de samenwerking met andere partijen opgezocht voor innovatieve projecten rondom het thema veiligheid. De politie heeft voor steeds minder criminaliteits- en veiligheidsvraagstukken alle kennis en capaciteit zelf in huis. De politie mist deskundigheid van mensen die ze nu nog niet kennen. Bijvoorbeeld de samenwerking met de studie communicatie en multimedia design van de Hogeschool biedt kansen. Studenten dragen bij aan veiligheidsvraagstukken door hun kennis over urban labs, design thinking en snelle ontwikkeling van prototypes te delen. In de proeftuin In Den Haag gaan politiemedewerkers van opsporing ontdekken hoe de Politie van de toekomst er volgens hen uit moet zien en hoe alle beschikbare middelen, van gebouw tot ICT hieraan kunnen bijdragen.

Modulaire ophoudruimten

Modulaire ophoudruimten

De derde winnaar van de Innovatie Challenge, Journey Works, heeft een idee ingediend om politiecellen makkelijker verplaatsbaar en op- en afschaalbaar te maken. De politie heeft samen met de winnaar besloten om het idee eerst uit te werken voor ophoudruimten. Ophoudruimten zijn in bijna alle politiebureaus aanwezig en zijn individuele wachtruimtes waarin iemand verblijft voordat een verhoor plaatsvindt. Op dit moment werkt de politie samen met de winnaar de modulaire ophoudruimten in een creatieve setting verder uit naar een digitaal prototype. Zodra het digitale prototype klaar is wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor toepassing in politiehuisvesting.