Demoday modulaire ophoudruimten

Demoday modulaire ophoudruimten

Een van de drie winnaars van de Innovatie Challenge Huisvesting is naar een volgende fase, van concept naar ontwerp. De modulaire ophoudruimten zijn na een interne verkenning verrijkt door verschillende marktpartijen. Wat is er allemaal mogelijk met deze wensen en eisen van de politie?

Geplaatst: 17 juli 2019

Deel deze pagina

Na een Masterclass in januari en een eerste en tweede sprint, vond op 3 juli de vierde en laatste bijeenkomst plaats van deze Innovatie Challenge-winnaar. In ‘ANNE’ (Utrecht) kwamen diverse politiemedewerkers van beleid, Politiedienstencentrum en de operatie bijeen om samen met innovatieve marktpartijen het prototype van de modulaire ophoudruimten te verrijken. Liesbeth Huyzer (Korpsleiding) onderschreef het belang van deze innovatie en gaf de deelnemers mee “Keep it simple, maar veiligheid staat voorop, zowel van de klant (arrestant) als van de medewerker.”

Uitdagingen voor modulaire ophoudruimten
Het eerste deel van de middag werd gebruikt om uit te leggen welke stappen zijn gezet om te komen tot het digitale prototype en welke uitdagingen het projectteam tegen kwam. Hoe houd je zo’n triviaal onderdeel als een ophoudruimte flexibel inzetbaar? Zou je zo’n ophoudruimte ook in moeten kunnen zetten bij grote evenementen? Zou het in probleemwijken een oplossing zijn als semipermanente huisvesting? En als je een ophoudruimte hufter-proof wilt maken, beperkt je dat enorm in je mogelijkheden. Als je dan uitgaat van robuust kan er meer, maar is het dan nog simpel en veilig genoeg?

Eerste inspiratie van marktpartijen
Het prototype werd verrijkt tijdens inspirerende workshops in gemêleerde groepjes tussen politiemedewerkers en marktpartijen. Er werden concrete voorstellen gedaan voor materialisatie. Van nieuwe wandbekleding op basis van koffiedik tot energie neutrale klimaatbeheersing, maar ook wandpanelen die uitgerust kunnen worden met alle functionaliteiten die nodig zijn in een ophoudruimte.

Opvolging 
De begeleidende ‘Kwartiermakers in de bouw’ komen over een aantal weken met de opgehaalde bevindingen terug bij de politie om het eindresultaat te presenteren mét de verrijking van de marktpartijen. Jacqueline Klaver (programmaleider Innovatie Challenge) is tot zover al tevreden met de middag: “De oplossingsruimte is groter dan we dachten en er bestaan diverse mogelijkheden in materialisatie en techniek om een modulaire ophoudruimte te ontwikkelen. Volgende stap is om alle mogelijkheden te bestuderen en een project te zoeken waarin we een volgende stap kunnen zetten in de ontwikkeling van een modulaire ophoudruimte om in de praktijk te testen.”

Zie ook: Hoe verder met de winnaars.

Innovatie Challenge
Na het lanceren van haar marktvisie daagde de politie in 2018 marktpartijen uit om mee te denken aan de grootschalige huisvestingsopgave. Via een Innovatie Challenge werd de markt uitgedaagd om innovatieve oplossingen, ideeën en concepten in te dienen. Op dit moment werkt de politie samen met de derde winnaar van de Innovatie Challenge, Journey Works, het idee rondom modulaire ophoudruimten in een creatieve setting verder uit naar een digitaal prototype. Ophoudruimten zijn individuele wachtruimtes waarin iemand verblijft voordat een verhoor plaatsvindt.