De toekomst heeft haast

De toekomst heeft haast

Het FME jaarevenement en de Bouwpoort: twee symposia waar ik onlangs – 16 en 17 november – ben geweest. Beide bijeenkomsten hadden als thema technologische vernieuwing en bij beide werd ook ingegaan op het effect op bouw en vastgoed. De invalshoek was verschillend, maar de boodschap niet: We zitten midden in een technologische vernieuwing die ook een enorm effect zal hebben op de gebouwde omgeving. Wie daar niet op weet in te spelen zal afhaken. Of zoals prof Wim de Ridder (hoogleraar toekomstonderzoek van de Universiteit Twente), die keynote speaker was op de Bouwpoort, het formuleerde. “De toekomst heeft haast."

Geplaatst: 01 december 2015

Deel deze pagina

Op het FME jaarevenement lieten keynote speakers als Pim van Feltz (directeur Benelux van Google) en prof Dave Blank (Nanotechnologie) zien in welk hoog tempo technologische ontwikkelingen zich afspelen en wat dat voor gevolgen heeft voor innovatie. Zo verdubbelt de capaciteit van een processor per twee jaar en halveert de noodzakelijke omvang van apparaten door nanotechnologie nog sneller. Deze ontwikkelingen maken dat technische oplossingen in zicht komen die tot voor kort ondenkbaar waren. Zo liet IBM zien op welke wijze “big data” gebruikt kunnen worden bij “smart buildings” ten behoeve van exploitatie en primaire processen. Wim de Ridder gaf tijdens de Bouwpoort aan hoe via de stormachtige ontwikkeling van 3D-printers de bouw gaat veranderen. Landen als China en India zijn daarin koplopers. Eerst goedkope, maar kwalitatief beperkte, huizen en later steeds meer kwaliteit en variëteit. Een Nederlands voorbeeld is de industriële productie van eengezinshuizen door VolkerWessels. Dit is ook gestart met een kwalitatief goede standaardwoning tegen een relatief lage prijs. 

Wat in de verschillende presentaties opviel was vooral de snelheid van de ontwikkeling. Daarnaast zijn het internationale ontwikkelingen met producten die voor een wereldmarkt worden gemaakt.  In toenemende mate zullen het producten zijn waar bouw, installaties en ICT worden geïntegreerd. Het zal bij deze producten steeds meer om toegevoegde waarde voor primaire processen of gebruikers gaan. Regio’s waar conglomeraten van bedrijven en kennisinstellingen een voorsprong opbouwen zullen op hun terrein de concurrentie winnen. Een kans voor De Bouwcampus.

Louk Heijnders
De Bouwcampus 
1 december 2015