De impact van doorbraaktechnologieën

De impact van doorbraaktechnologieën

De grens tussen natuur en technologie is steeds sneller aan het vervagen. Niet alleen kunnen we de natuur en zelfs het menselijk lichaam steeds meer manipuleren en controleren. Maar ook leidt technologie soms tot consequenties die we zelf niet meer kunnen beheersen of voorzien. Dat was de strekking van de inspirerende lezing van Koert van Mensvoort (Next Nature), over de impact van doorbraaktechnologieën, tijdens de lancering van De Bouwcampus. 

Geplaatst: 13 januari 2016

Deel deze pagina

Hoewel we nu midden in het tijdperk van de informatietechnologie leven, worden vooral de bio- en nanotechnologie de grootste game changers. Volgens Van Mensvoort staan we aan de vooravond van een reeks nieuwe toepassingen die nu nog klinken als science fiction, maar binnenkort grote invloed zullen hebben. Niet alleen op de bouwsector, maar op de gehele samenleving. Denk aan muurverf die je via de smartphone van kleur kan laten veranderen en wijn waarvan je de smaak kunt aanpassen. Dankzij diezelfde nanotechnologie kunnen we binnenkort ook geuren digitaal verwerken met de Google Nose.

Nieuwe revolutie?
Maar ondanks de fascinerende aanstaande technologieën die ons te wachten staan, gelooft Van Mensfoort niet in de komst van een Nanotopia. “Technologische vooruitgang zal het toekomstige leven ongetwijfeld anders maken, maar dat betekent niet per se dat alles beter wordt. De uitvinding van de landbouw of de stoommachine hebben het menselijk leven ook radicaal veranderd, maar niet altijd meteen ten goede. Nano- en biotechnologie zullen datzelfde effect hebben. Het is dus tijd voor een nano-debat.”

Geen Terminators, wel files
Van Mensvoort verwacht in de toekomst vooral een co-evolutie tussen mensen en technologie.
“Soms bestaat de angst dat technologische uitvindingen ons boven het hoofd groeien. Dat we het niet meer zelf kunnen beheersen.” Maar hoewel er geen reden tot angst is voor een Terminator-scenario waarin de machines de macht overnemen, wijst Van Mensvoort er wel op dat onze begrippen van natuur en cultuur moeten veranderen. “Kijk naar auto’s en computers. Die hebben we zelf gecreëerd, maar vervolgens creëren zij zelf de files en het wereldwijde netwerk aan internetverkeer. Dat gebeurt vanzelf, op een organische manier die we niet in de hand hebben.”

Co-evolutie
Zoals organismen samen een biosfeer vormen die zijn eigen wetten volgt, heeft de mensheid op aarde ook een technosfeer gecreëerd. “Er zijn inmiddels meer patenten op aarde dan diersoorten, en al die technologieën en machines interacteren ook weer met elkaar. Wat is dus natuur en wat is gefabriceerd? Neem de financiële sector: is dat door mensen gemaakt en te beheersen? Of kunnen we dat beter beschouwen als een autonoom systeem dat weliswaar door ons gemaakt is, maar verder zijn eigen natuurwetten volgt?”

Door Mark Dyson – Buro Barcode