• Start
  • Nieuws
  • Bouwen met zorg: 'Zo komt er geen moer van terecht'

Bouwen met zorg: 'Zo komt er geen moer van terecht'

Dat was de verzuchting van Kees Klinkhamer toen tijdens de masterclass Bouwen MET Zorg een inventarisatie gemaakt werd van wie er betrokken zijn bij het realiseren van woningen geschikt voor zorgbehoevenden. De vraag is: wie neemt de leiding in het proces van bouwen en verbouwen. In Almere speelt Stichting Mijn Eigen Thuis hier een belangrijke rol in.

Geplaatst: 30 maart 2015

Deel deze pagina

Eerder op de middag voerde emeritus hoogleraar Kees Klinkhamer de deelnemers van de masterclass in in de wereld van de zorg. Het ging over ZZP’s en zorginstellingen, luiers en leegstand, diversiteit en domotica. Waarbij ZZP staat voor ZorgZwaartePakketten.

Paul Offerman van Stichting Mijn Eigen Thuis (MET) vertelde hoe ze in Almere gestart zijn. De Stichting helpt ouders van jongeren met een beperking bij het realiseren van zelfstandige woonvormen. Dragende elementen uit de visie van MET zijn: Niet pamperen, maar zelf doen waar het kan, goede zorg waar het moet, conceptueel bouwen met een geïntegreerde technische infrastructuur en zorgen voor sociaal maatschappelijke integratie.

De angst van de ontwikkelaar voor leegstand bleek ongegrond. Ouders en kinderen creëren met elkaar mooie plekken en omdat ze zich eigenaar voelen zijn ook de onderhoudskosten voor de exploitant lager. Ideale huurders dus.

Het bleef deze middag niet bij verhalen en discussie. Bij Technologie Thuis NU! konden de deelnemers in een aantal modelwoningen zelf zien en ervaren wat het effect is van aanpassingen in een woning. Vooral de woning waar je als blinde of slechtziende kon rondlopen maakte de tongen los.

In de discussie na afloop kwam sterk naar voren dat leiderschap noodzakelijk is om te zorgen dat er echt woningen met comfort en de juiste voorzieningen gerealiseerd worden tegen redelijke kosten. Wie neemt te midden van alle betrokken specialisten en experts het voortouw? Het leiderschap zit meestal niet bij de gebruiker als hulpbehoevende partij. Hoe zijn zijn of haar waarden en rechten goed vertegenwoordigd in het ontwikkelingsproces? Als uitdaging formuleerde de deelnemers hoe je met een mix van generieke en specifieke maatregelen een flexibele woning kan ontwerpen die eenvoudig te herconfiguren is. Want, zo constateerde Kees Klinkhamer ‘Iedere oudere heeft wat, maar meestal is het wat anders dan de buurman’.

Twitter

Benieuwd naar de tweets die tijdens de masterclass zijn verstuurd? Klik hier voor het verslag met een overzicht van tweets en foto's.

Masterclasses

Wat kunnen de opkomende trends en maatschappelijke ontwikkelingen gaan betekenen voor de bouwsector en hoe incorporeren we ze in onze dagelijkse organisaties? Drie keer per jaar treffen de partners van De Bouwcampus elkaar tijdens een masterclass, waar dit soort vragen centraal staan. Deelname vindt plaats op persoonlijke uitnodiging. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Anneke Witte, via 015 20 26 070 of a.witte@debouwcampus.nl.