3D blauwdruk voor innovaties

3D blauwdruk voor innovaties

“If you have no one fully focused on innovation, you’ve decided not to focus on innovation”. Een prikkelende uitspraak die ik zo af en toe weleens gebruik in gesprekken over groei en ontwikkeling. Puur om het team bijvoorbeeld aan het denken te zetten of het kaf van het koren te scheiden als het gaat om stippen op de horizon.
Deze zelfde uitspraak schoot me ook te binnen toen ik tijdens de officiële lancering van De Bouwcampus langs de verschillende innovatiestands liep. Met een nieuwsgierige, semi-kritische blik was ik op zoek naar “innovatie” en vooral innovatie die eigenlijk morgen al toepasbaar is voor de bouwsector. Geen verdere research, geen haalbaarheidsonderzoeken, maar gewoon het “plug-and-play” concept in de praktijk. 

Geplaatst: 27 januari 2016

Deel deze pagina

Smeltbare vooruitgang

Zo belandde ik bij de stand van Infinity Technology. Los van deze weinigzeggende bedrijfsnaam is het een interessante partij die zich bezighoudt met een tof concept; 3D printing. Nu volg ik deze ontwikkeling al enkele jaren, dus ik was benieuwd om te zien wat hiervan de huidige status in het bedrijfsleven was. Zo vertelde Guillermo Blaxos, 3D design specialist, over de diversiteit in projecten die ze realiseren en de uitbreiding van de verschillende materialen aan hun print-repertoire. Materialen zoals rubber, beton, brons en sinds kort hout. Jawel, het is nu mogelijk om houten voorwerpen in 3D te printen. Het hout is weliswaar niet 100% zuiver hout, omdat een vereiste van 3D printing is dat het printmateriaal gesmolten moet kunnen worden, anders is realisatie via de 3D printer niet mogelijk. Dus wordt er aan het hout nog een plastic component toegevoegd om het printbaar te maken. Weliswaar lastig te labelen als biobased, maar toch te categoriseren als natuurproduct. Verder ligt de uitdaging bij dit natuurmateriaal ook in het correct krijgen van de dichtheid van de verschillende houtprints. Dat maakt het zeker een ontwikkeling waar de vooruitgang goed zichtbaar is.

Kruisbestuiving

Deze zichtbaarheid van vooruitgang brengt mij weer terug bij mijn eerdere vraagstelling; de plug-and-play aanpak voor de bouwsector, hoe denken zij die realiseren? Immers staan ze niet voor niets op De Bouwcampus. Ik kwam te weten dat op diezelfde dag het nieuwe bedrijf Infinity Buildings, een samenwerkingsverband tussen Infinity Technology en Building Changes officieel van start is gegaan. Dit partnerschap heeft als uitdaging het concept van 3D printing een plek te geven in de bouwsector, te beginnen met product-/materiaalreparatie van bijv. raamkozijnen. Het voordeel hiervan is dat een schade gericht vervangen kan worden door met 3D printing het onderdeel op maat te vervangen. De kostenbesparing zit vooral in het feit dat het niet meer noodzakelijk is om bijvoorbeeld het gehele kozijn te vervangen. Door dit soort oplossingen in vraagstukken van marktpartijen als serieuze optie te bespreken en te toetsen, zal de gestandaardiseerde implementatie van 3D printing over de gehele breedte van de bouwsector niet meer dan een kwestie van tijd zijn.

3D innovatie hub

Een interessante uitdaging die zeker in lijn ligt met de filosofie van De Bouwcampus. Maar kunnen dat soort initiatieven de weg vinden naar De Bouwcampus? Kan De Bouwcampus zo’n rol structureel stimuleren? Is De Bouwcampus eigenlijk dan niet meer dan een reuze printer die in een driedimensionale context, de fysieke locatie zelf, vorm probeert te geven aan nieuwe initiatieven door het smeltpunt van twee onverenigbare toepassingen te onderzoeken en samen te brengen in een nieuwe vorm? Een 3D printer als het ware voor ondernemerschap in de bouwsector. Ik geloof van wel, mits de markt de ruimte krijgt zichzelf te organiseren. Zelf te kiezen voor focus. Zelf te kiezen voor een blauwdruk.

Niet mee eens? Dat kan. Reageren kan via twitter: @easycraat

Joshua Tourrich
Marketingadviseur, SBRCURnet 

Logo SBRCURnet