• Start
 • Innovatie challenge politie
Innovatie Challenge politie

Videoverslag Boostcamp innovatie challenge

Innovatie Challenge politie

Om een antwoord te bieden op de steeds snellere ontwikkelingen binnen het politiewerk zoekt de politie innovatieve ideeën, concepten en oplossingen voor haar huisvesting. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met brancheorganisatie Bouwend Nederland voor het organiseren van een innovatie challenge. De Bouwcampus en Next2Company hebben uitvoering gegeven aan dit initiatief. Zo is gezamenlijk een platform geboden aan innovaties die binnen de politiehuisvesting, maar ook daarbuiten, het verschil kunnen maken.

Lees hoe de winnende ideeën toegepast worden in de praktijk.

Alle ingezonden ideeën voor de Innovatie Challenge Huisvestingsopgave politie zijn te bekijken in een digitaal Inspiratiemagazine.  

DeBouwagendaDeze opgave draagt bij aan de Roadmap ‘Transformatie, renovatie en multifunctioneel gebruik’ van De Bouwagenda.

Waarom een challenge?

 • Benutten van innovatie en denkkracht uit de markt bij een concrete maatschappelijke opgave
 • Stimuleren innovatieve bouw- en huisvestingspraktijken en politie die, waar mogelijk, optreedt als “launching customer”
 • Leren van elkaar en het vormen van nieuwe ketens en netwerken
 • Innovatiekracht benutten als versneller voor slimme oplossingen
 • De bredere huisvestingsopgave van de politie helpen vertalen naar toepasbare en uitvraagbare projecten

Winnaars

Op 1 mei sloot de inzendtermijn met 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten. Zes finalisten hebben op 13 juni tijdens het Boostcamp event de kans gekregen om zichzelf te presenteren. De ideeën zijn vervolgens in deelsessies 'geboost'. De jury heeft drie inzendingen gehuldigd als winnaars: Cubes in a Box, The NEXT Agency en Modulaire Cellenblokken. Bekijk de beschrijvingen en pitches van de winnaars en overige finalisten onder het tabblad 'finalisten'.

Inspiratie

 • De challenge

  De politie wilde via de innovatie challenge in aanraking komen met vernieuwende ideeën, concepten en oplossingen die toepasbaar gemaakt kunnen worden in twee specifieke opgaven, namelijk de teambureaus en politieposten. Inzendingen konden komen vanuit alle sectoren, denk daarbij aan: bouwsector, installatiesector, ICT-branche, facility managementsector, vastgoedsector, ontwerpers, architecten, conceptontwikkelaars, adviseurs, startups, kunstenaars, etc.

  Op 1 mei sloot de inzendtermijn met 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten. De jury heeft uit alle inzendingen zes finalisten geselecteerd die je kunt terugvinden onder het tabblad ‘De finalisten’.  

  Op 13 juni sloten we af met het Boostcamp event waarop de finalisten de kans kregen om hun idee te pitchen. Na het 'boosten' van hun ideeën en een juryberaad zijn drie inzendingen tot winnaars uitgeroepen. Zie het tabblad 'winnaars'.

  Lees de briefing van deze innovatie challenge, inclusief achtergrondinformatie.

  Voor de selectiecriteria en de spelregels van deze innovatie challenge lees je het deelnamereglement.

  Waar was de politie naar op zoek?

  De politie zocht innovatieve ideeën, concepten en oplossingen die haar helpen de operatie maximaal te ondersteunen en een slag te maken op het aansluiten van huisvesting op de ontwikkelingen binnen en buiten de politieorganisatie. De politie had hierbij drie uitdagingen. De inzendingen dienden te gaan over één of meer van deze uitdagingen:

  • Toekomstbestendig gebouw
  • Toegankelijkheid en veiligheid
  • Faciliteren van het politiewerk van de toekomst


  Meer informatie lees je ook in het briefingdocument.

  Politiehuisvesting

  De politie wilde in aanraking komen met innovaties die toepasbaar gemaakt kunnen worden in nieuwe teambureaus en politieposten. Meer achtergrond bij deze typen opgaven en de visie op politiehuisvesting vind je in de Samenvatting Huisvestingsconcept Teambureaus & Politieposten.
  Let op: in dit document wordt met steunpunten de politieposten bedoeld.

  Jury

  De jury van deze challenge was samengesteld uit experts en vertegenwoordigers van de politie. De jury had een onafhankelijke positie binnen de innovatie challenge.

  Claudia Reiner

  Claudia Reiner

  Lid Taskforce Bouwagenda
  Vice-voorzitter Uneto-VNI
  Directeur Caris & Reiner BV

  Peter Noordanus

  Peter Noordanus

  Oud burgemeester Tilburg en oud CEO AM

  Gerrit den Uyl

  Gerrit den Uyl

  Directeur Politiedienstencentrum

  Liesbeth Huyzer

  Liesbeth Huyzer

  Lid korpsleiding politie

  Henk Homberg

  Henk Homberg

  Vice-voorzitter Bouwend Nederland

  Ivo Lamers

  Ivo Lamers

  Senior Strategist Innovation
  Van Berlo

  Duo jurylid: Vanessa van den Berg en Femke Rongen

  Duo jurylid: Vanessa van den Berg en Femke Rongen

  Vanessa is werkzaam bij eenheid Den Haag en lid van BlueM /
  Femke is operationeel expert Basisteam Maas en Leijgraaf, politie

 • Actueel  Nieuwsbericht 25.03.19

  Door met winnaars

  Na het lanceren van haar marktvisie daagde de Politie marktpartijen uit om mee te denken aan de grootschalige huisvestingsopgave. Via een Innovatie Challenge werd de markt uitgedaagd om innovatieve oplossingen, ideeën en concepten in te dienen. Met maar liefst 76 inzendingen als resultaat! Nadat de jury zes finalisten koos, werden de finalisten uitgedaagd om hun inzending aan te scherpen tijdens een inspirerende sessie met verschillende politieonderdelen. Op het slotevenement op 13 juni 2018 kregen de finalisten de kans nog een laatste spurt naar de top te maken en koos de jury aan het eind van dat evenement de drie winnaars. Het was daarna even stil, maar de politie kan vertellen dat alle drie de winnaars aan de slag zijn met hun winnende idee! In dit nieuwsbericht nemen we je mee in de stappen die de politie samen met de winnaars heeft gezet.

  Lees verder
  Nieuwsbericht 22.11.18

  De innovatiefste ideeën voor politiehuisvesting op een rij

  Verplaatsbare cellenblokken. Een app waarmee je het klimaat op je werkplek regelt. Nieuw meubilair maken van ons oude papier. En razendsnel leegstaande winkelpanden ombouwen tot politieposten. Het kan allemaal. Dit bleek tijdens de innovatie challenge. Alle ingezonden ideeën voor de Innovatie Challenge Huisvestingsopgave politie zijn nu te bekijken in een digitaal Inspiratiemagazine.

  Nieuwsbericht 26.06.18

  Verslag Boostcamp innovatie challenge

  Lees hier het verslag van de Boostcamp van de innovatie challenge op 13 juni. De innovatie challenge heeft niet alleen de politie waardevolle input opgeleverd voor haar eigen opgave, maar ook andere huisvesters en bedrijven gerelateerd aan de bouw kunnen profiteren van de innovatieve oplossingen voor huisvesting die door deze challenge tot stand zijn gekomen.

  Nieuwsbericht 26.06.18

  Winnaars innovatie challenge politie

  Op 13 juni vond de finale plaats van de innovatie challenge die de politie en Bouwend Nederland gezamenlijk hadden uitgeschreven en waar NEXT2 en De Bouwcampus uitvoering aan gaven. Zes finalisten pitchten hun innovatieve ideeën in het kader van de huisvestingsopgave van de politie. Cubes in a box, The NEXT Agency en Modulaire Cellenblokken werden door de jury verkozen tot uiteindelijke winnaars. Lees meer.

  Nieuwsbericht 07.06.18

  BOOSTWORKSHOP INNOVATIE CHALLENGE POLITIE

  De finalisten van de innovatie challenge politie waren op 29 mei 2018 uitgenodigd voor een boostworkshop op De Bouwcampus. Doel van deze boostsessie was om de finalisten klaar te stomen voor het Boostcamp door samen met medewerkers van de politie, de innovaties aan te scherpen en een stap verder te helpen. Lees meer

  Update woensdag, 13 juni 2018

  Finalisten van de innovatie challenge politie presenteren op het Boostcamp Event hun inzending voor een publiek van (publieke) opdrachtgevers, investeerders en strategische partners. Lees hier meer over het event en het programma van 13 juni.

  Nieuwsbericht 29.05.18

  Finalisten bekend innovatie challenge politie

  De jury heeft zes finalisten geselecteerd die hun finaleplaats hebben geaccepteerd. Met veel energie gaan zij de komende weken aan de slag om hun inzending verder te boosten. Zij zullen hun inzending verder aanscherpen in gesprek met politiemedewerkers en experts. Daarbij worden ze begeleid door de organisatie van de challenge. Uiteindelijk presenteren zij hun definitieve inzending op het Boostcamp op 13 juni middels een korte pitch en mogen ze hun hulpvraag bij de deelnemers van het Boostcamp voorleggen op het zogeheten “Boostplein”. Lees het nieuwsbericht met een overzicht van de zes finalisten.

  Nieuwsbericht 08.05.18

  76 inzendingen innovatie challenge huisvestingsopgave politie

  Op 1 mei sloot de inzendtermijn met maar liefst 76 inzendingen voor de toekomstige politiehuisvesting. Een brede afspiegeling van de markt heeft van zich laten horen: bouw- en installatiebedrijven, technologiebedrijven, toeleveranciers en architecten. In de week van 21 mei worden de finalisten bekend gemaakt. Lees het nieuwsbericht. 

  Update 19.04.18

  Update FAQ

  De afgelopen maanden is een aantal inhoudelijke vragen binnengekomen over de challenge. De antwoorden hierop lees je in dit document. Meer vragen en antwoorden vind je onder het tabblad 'FAQ'.

  Nieuwsbericht 16.04.18

  Voorbeeldcases politie projecten huisvesting

  In deze pdf staan ter inspiratie enkele voorbeeldprojecten uit het huisvestingsprogramma van de politie omschreven. Het betreft zowel bestaande gebouwen en locaties als nieuw te ontwikkelen of te verwerven gebouwen.

  Nieuwsbericht 10.04.18

  BOUWAGENDA ROADMAP TRANSFORMATIE - INNOVATIE CHALLENGE POLITIE

  De politie gaat de komende tien jaar meer dan een miljoen vierkante meter huisvesting op een innovatieve manier bouwen en verbouwen. Zij zoekt daarvoor met steun van Bouwend Nederland, Bouwagenda en Bouwcampus een directe dialoog met de markt. Een innovatie challenge gaat deze bouwopgave op een geheel nieuwe manier van werken en aanbesteden invullen. “De politie wil verrast worden door waar de markt toe in staat is”. Lees hier het artikel over de innovatie challenge dat in het Ledenmagazine van Bouwend Nederland is gepubliceerd. 

  Nieuwsbericht woensdag, 28 februari 2018

  POLITIE LANCEERT MARKTVISIE HUISVESTING EN INNOVATIE CHALLENGE

  Samen met bijna 200 bezoekers heeft de politie dinsdag 6 februari op De Bouwcampus de marktvisie huisvesting gelanceerd. De feestelijke bijeenkomst was tevens het startschot van de innovatie challenge, waarin de markt wordt uitgenodigd om goede ideeën te presenteren voor het politiebureau van de toekomst.
  Lees hier het verslag en bekijk de foto's. 

  Nieuwsbericht 16.01.18

  Terugblik Markt Evenement van de Innovatie Challenge

  Op donderdag 23 november vond het Markt Evenement van de Innovatie Challenge plaats op De Bouwcampus. Ruim 50 vertegenwoordigers uit de bouw, installatietechniek, technologie/ICT, huisvesting en de Politieorganisatie kwamen samen om het proces van de Innovatie Challenge aan te scherpen en tegelijk hun ideeën te delen voor innovaties in de politiehuisvesting van de toekomst. 
  Lees hier het verslag en bekijk hier de presentatie.  

  Evenement dinsdag, 06 februari 2018

  Aankondiging Lancering marktvisie huisvesting Politie en innovatie challenge

  Klik hier voor het agenda item.

 • De Winnaars

  De innovatie challenge is afgerond! Op 13 juni vond een aflsluitend Boostcamp event plaats waarbij Cubes in a box, The NEXT Agency en Modulaire cellenblokken zijn uitgeroepen tot winnende inzendingen. Onder het tabblad 'De finalisten' vind je informatie over en de pitches van alle finalisten, inclusief de winnaars.

  Een korte toelichting van juryvoorzitter Henk Homberg, vice-voorzitter van Bouwend Nederland, per winnaar:

  • Cubes in a box: “Wat de jury erg aansprak, is dat jullie met beide benen op de grond staan. Wat de Politie inbrengt, wordt meteen opgepakt. Er zijn ook losse eindjes, maar jullie erkennen dit ook en gingen al op zoek naar passende partners om dit op te lossen.“
  • The NEXT agency: “De jury vindt dat jullie een slag hebben gemaakt in de procesbeschrijving en dat jullie goed kenbaar hebben gemaakt dat er veel meer achter dit project zit. Jullie weten wat er nodig is en jullie snappen de cultuurverschillen en de behoefte van de politie. De belofte van continue ontwikkeling sprak de jury erg aan.”
  • Modulaire cellenblokken: “Jullie hebben een mooie, duurzame, flexibele oplossing gevonden voor een enorm vraagstuk waar de politie continu tegenaan loopt: cellen die in het ene politiekantoor te veel en in de andere te weinig zijn. Er zijn veel verbindingen te leggen."


  Lees hier het volledige juryrapport.

  De kwaliteit van de inzendingen was hoog. De andere 70 inzendingen bieden zeker ook innovatieve ideeën voor de huisvestingsopgave. De jury adviseert om de toepasbaarheid van deze ideeën nader te onderzoeken en daagt de finalisten ook uit om met hen in gesprek te gaan.  

 • Boostcamp

  Op 13 juni organiseerden we een Boostcamp waarin we aan de hand van de inzendingen en de concrete huisvestingsprojecten de innovatieopgave van de politie een stap verder brachten.

  De zes finalisten van de innovatie challenge pitchten hun innovatie aan publiek van (publieke) opdrachtgevers, investeerders en strategische partners. De deelnemers namen vervolgens actief deel aan boostsessies rond deze innovaties en de opgave van de politie. De finalisten inspireerden de deelnemers met hun inzending en het verhaal over hun proces in de challenge, de kennis en ambities van de deelnemers werden vervolgens verbonden aan de innovatie en opgave, waardoor zowel de deelnemers, de finalist als de opgave verder geholpen werden.

  Tijdens de Boostcamp bekeken we hoe de oogst uit deze challenge van toepassing is voor vergelijkbare maatschappelijke (bouw)opgaven waar we in Nederland voor staan. Ook stonden we stil bij wat voor condities nodig zijn om echt stappen te maken. Zowel binnen de opgave van de politie als breder in de markt.

  Drie finalisten van de innovatie challenge zijn tot winnaar gekroond. Aan het eind van de dag maakte de jury de top drie bekend en nam ons mee in hun tips en tops.

  Programma

  Programma Boostcamp 13juni def

 • De finalisten

  De innovatie challenge politie heeft geleid tot maar liefst 76 inzendingen! Een breed deelnemersveld is ingegaan op de uitdagingen van de politie: bouw- en installatiebedrijven, architecten, technologiebedrijven, advies- en ingenieursbureaus, toeleveranciers en facilitair dienstverleners. De juryleden waren enthousiast over de hoge kwaliteit van de inzendingen en waarderen de inspanningen van de inzenders erg. Zij stonden voor de schone taak om een selectie van 6 finalisten te maken. Op vrijdag 18 mei is de jury bijeengekomen om op anonieme basis zes finalisten te selecteren. Door de verschillende achtergronden van de juryleden zijn de inzendingen vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Dit leidde tot een constructieve discussie tijdens het juryberaad. De onderstaande zes finalisten zijn geselecteerd en hebben hun pitches gehouden op de Boostcamp op 13 juni.

  De finalisten


  The NEXT Agency door BLOC, Asito, Off Road Innovations & CGI - Winnaar -
  The NEXT Agency staat voor het nieuwe agentschap: het nieuwe politiewerk in een veranderende omgeving, midden in de maatschappij. The NEXT Agency is een politiebureau met een Research & Development missie waar de impliciete wensen en eisen van de politie expliciet gemaakt gaan worden. Nieuwe werkruimtes worden hier vormgegeven én uitgeprobeerd. Hier wordt het nieuwe werk ontwikkeld, toekomstige werkmethodes geoefend en de omgang met nieuwe technologie geleerd. The NEXT Agency is het begin van een ‘grid’ van toekomstbestendige en dus flexibele politiebureaus waarin de nieuwe verworvenheden landelijk kunnen worden uitgerold.


  Plug & Play Politiepost door consortium 4P: BINX Smartility, TheNewMakers, Conntech & Huls Duurzame Energie
  Middels een circulair box-in-box concept maakt het consortium 4P slim gebruik van leegstaande ruimten in wijken waar politiesteunpunten gewenst zijn. In bestaande gebouwen kan via deze oplossing een volledig plug & play politiepost gerealiseerd worden die bestaat uit modulair maatwerk en een duurzame energievoorziening door het gebruik van een zogenaamde zonneboom. Het doel is ‘volledige ontzorging’ door middel van een vast leasebedrag per maand voor het realiseren en onderhouden van deze politieposten. De focus ligt op circulair bouwen en het bieden van een comfortabele en duurzame werkplek. De politiepost is dan ook remontabel én herbruikbaar.


  Smart Workplace door Smart WorkPlace, Philips Lighting, ISS Facility Services, Twynstra Gudde & Microsoft
  Smart WorkPlace biedt een nieuwe vorm om slimme, veilige en flexibele werkomgevingen te realiseren. De oplossing is toepasbaar op bestaande en nieuwe locaties. Smart Workplace organiseert een koppeling van relevante (virtuele en fysieke) technologische innovaties in de werkomgeving. Te denken valt aan o.a. interactieve verlichting, predictive werkplekbeheer en veilige (mobiele) data-uitwisseling. Door het koppelen van deze innovaties is het mogelijk zogenaamde gastvrije en efficiënte “user journeys” te ontwerpen en te organiseren voor de gehele veiligheidsketen die passen bij The Next Police. Smart WorkPlace reduceert faalkosten bij renovatie, bouw en gebruik van de huisvesting en kan helpen om het ziekteverzuim van medewerkers met 1% te verminderen.


  Cubes in a Box door Anita Haver Interieurarchitecte, Sooph Interieurarchitectuur & DeBlick - Winnaar-
  Cubes in a Box biedt twaalf - op het huisvestingsconcept van de politie aangepaste - standaard functionele bouwstenen voor de inrichting van bestaande of nieuwe gebouwen als politielocatie. De uitgewerkte bouwstenen zijn multifunctioneel inzetbaar wat de flexibiliteit van deze oplossing bevordert. Met Cubes in a Box wordt de basisindeling gemaakt voor teambureaus en politieposten die een gebouw in compartimenten verdeelt. Zo beschikt elk gebouw, groot of klein, over een universele uitstraling met een unieke plattegrond afgestemd op de behoeftes van de politie.


  Politie Pop-in door Architectenbureau De Twee Snoeken
  Hét mobiele steunpunt 2.0, met als belangrijkste eigenschappen: flexibiliteit, zichtbaarheid en benaderbaarheid. De Politie Pop-In (PPI) is bedacht om info uit de samenleving op te halen. Op die manier kan de politie haar primaire taak - instaan voor een veilige maatschappij - beter uitvoeren. Hij kan steeds verplaatst worden naar nieuwe locaties, om daar tijdelijk op te gaan in de omgeving. Zijn opvallende vormgeving versterkt het imago van de politie (autoriteit, maar op menselijke maat) en faciliteert het contact met de omgeving. Uniek aan de PPI is de vorm, de multifunctionaliteit en de opbouw van de verschillende schakelbare modules. De mobiele unit ‘popt in’ op zogenaamde belangrijke hotspots: locaties met veel bedrijvigheid waar de politie dicht bij de burger wil staan.


  Modulaire cellenblokken door Journey Works - Winnaar -
  Cellenblokken en wanden zijn vaak de meest functiespecifieke onderdelen in een politiekantoor. Helaas zijn deze juist vaak moeilijk verplaatsbaar en dus inflexibel. Dit leidt tot een verminderde courantheid en flexibiliteit van politievastgoed. Wat nou als er modulaire cellenblokken en flexibele wanden in te passen zijn waarbij cellenblokken als zelfstandige inbouwelementen ingezet kunnen worden (en verwijderd kunnen worden)? Dan groeit de herbruikbaarheid en bredere inzetbaarheid van het gebouw. Met deze innovatie gaat Journey Works in de finale aan de slag.

 • FAQ

  De afgelopen maanden is een aantal inhoudelijke vragen binnengekomen over de challenge. De antwoorden hierop lees je in dit document.

  Op het lanceringsevenement zijn er tijdens de deelsessie ‘Hoe & wat innovatie challenge’ vragen gesteld door de deelnemers. Deze zijn schriftelijk beantwoord en samengevoegd tot dit vraag-en-antwoord document.

  Hieronder vind je een overzicht van de meest gestelde algemene vragen.

  Waarom organiseert de politie deze innovatie challenge?

  Het politiewerk verandert en bovendien steeds sneller. Cybercriminaliteit, ondermijning, terrorismedreiging en de behoefte aan meer “blauw op straat” vragen om een andere, wendbare politie organisatie. De politie van de toekomst is verbonden met web, wijk en wereld en werkt intensief samen met partners in veiligheidscoalities. Ook de rol van state-of-the-art intelligence en technologie speelt een steeds grotere rol. Hier moet huisvesting uiteraard goed op aansluiten om de operatie van het politiewerk maximaal te ondersteunen. Om een antwoord te bieden op deze ontwikkelingen zoekt de politie innovatieve concepten en oplossingen. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met Bouwend Nederland en neemt het initiatief tot een innovatie challenge. 

  Meer informatie vind je onder het tabblad 'Achtergrond'. 

  Hoe schrijf ik me in voor de Innovatie Challenge?

  Het inzenden van jouw idee, concept of oplossing gebeurt via het invullen van het deelnameformulier op deze website. Vanaf 15 februari kan deze via de pagina “Meedoen’ op deze website geüpload worden.

  Hoe kan ik vragen stellen over deze Innovatie Challenge?

  Voor vragen of andere opmerkingen kun je contact opnemen met De Bouwcampus via: info@debouwcampus.nl

  Wat houdt het Boostcamp Event in?

  Het Boostcamp Event wordt na sluitingsdatum van de inschrijfperiode georganiseerd. Tijdens het Boostcamp Event worden de geselecteerde finalisten nog een stap verder geholpen door ze in contact te brengen met een breed publiek aan bezoekers. De finalisten pitchen hun inzending en vervolgens wordt door de jury bekend gemaakt wie de winnaars van de challenge zijn. Voor de deelnemers die niet tot de finalisten behoren zal er volop ruimte zijn om met mogelijke investeerders of bedrijven uit andere sectoren in contact te komen.

  Waarom organiseert Bouwend Nederland mede deze challenge?

  De politie zoekt verbinding met de markt door het ontwikkelen van de marktvisie politie en de Bouwagenda. De Bouwagenda heeft tot doel om de bouwsector te versterken en oplossingen te bieden voor concrete maatschappelijke uitdagingen. Een jaar geleden is in overleg met de korpsleiding het huisvestingsprogramma van de politie aangemeld voor de Bouwagenda. Bouwend Nederland is als mede-initiatiefnemer van de Bouwagenda een logische partner voor het organiseren van de challenge. Bouwend Nederland wilt zo innovatie in de markt stimuleren en leren van innovatieprocessen zoals een innovatie challenge.

  Waar moet mijn inzending antwoord op geven?

  Er zijn drie uitdagingen geformuleerd waarbij inzendingen op minstens één uitdaging antwoord moeten geven. Meer informatie vind je in het briefing document die binnenkort op deze website wordt gepubliceerd.

  Wat gebeurt er met mijn inzending als ik de finale niet haal?

  Elke deelnemer blijft eigenaar van zijn inzending. Deelnemers die de finale niet halen zijn als nog welkom op het Boostcamp Event, waar zij in contact kunnen komen met investeerders en andere marktpartijen.

 • Contact

  Heb je vragen over de innovatie challenge politie? Neem dan contact op via: info@debouwcampus.nl.

 • Achtergrond

  De politie heeft in het najaar van 2016 gesprekken gevoerd met wetenschappers en publieke opdrachtgevers om in te gaan op de wijze waarop de politie haar huisvestingsopgave in de markt kan zetten. Vervolgens vonden marktconsultaties plaats om samen met marktpartijen, op basis van de marktvisie Rijkswaterstaat, een marktvisie politie te ontwikkelen en om input op te halen voor de marktstrategie. Op 6 februari is de marktvisie politie, net als de innovatie challenge gelanceerd. 

  Aanleiding

  De komende jaren staat de politie voor een flinke maatschappelijke opgave bij het doorvoeren van een grootschalige transitie in haar huisvestingsportefeuille. De politie zal in de komende jaren – samen met de markt – circa 800.000 m2 bvo nieuwbouw en renovatie moeten realiseren. Gefaseerd komen er door het hele land projecten op de markt. De politie zoekt daarom verbindingen met de markt om blijvende betrokkenheid en gezamenlijk innoveren te stimuleren.

  Het politiewerk verandert ook en bovendien steeds sneller. Cybercriminaliteit, ondermijning, terrorismedreiging en de behoefte aan meer “blauw op straat” vragen om een andere, wendbare politie organisatie. De politie van de toekomst is verbonden met web, wijk en wereld en werkt intensief samen met partners in veiligheidscoalities. Ook de rol van state-of-the-art intelligence en technologie speelt een steeds grotere rol. Hier moet huisvesting uiteraard goed op aansluiten om de operatie van het politiewerk maximaal te ondersteunen, nu en bovenal in de toekomst.

  Om een antwoord te bieden op deze ontwikkelingen zocht de politie innovatieve ideeën, concepten en oplossingen. Innovatie kan immers helpen om een schaalsprong te maken op het vlak van duurzaamheid, circulariteit en flexibiliteit. De politie heeft daarom de handen ineengeslagen met brancheorganisatie Bouwend Nederland en nam het initiatief tot een innovatie challenge. De Bouwcampus en Next2Company gaven uitvoering aan dit initiatief. Zo werd gezamenlijk een platform geboden aan innovaties die binnen de politiehuisvesting, maar ook daarbuiten, het verschil kunnen maken. Specifiek daagde de politie iedereen uit om concepten of oplossingen in te zenden die een toepassing kunnen vinden in de nieuwe of gerenoveerde teambureaus en politieposten die in de komende jaren gerealiseerd moeten worden.

  Meer informatie over de herhuisvestingopgave van de politie.

  Bekijk hieronder de oproep van de politie om mee te doen aan de innovatie challenge.

   

  Bekijk hieronder ter inspiratie voor de innovatie challenge een filmpje van een interview met een operationeel expert wijkagent die vertelt over haar wensen voor toekomstige huisvesting van de politie.

Contact

Heb je vragen over de innovatie challenge politie? Neem dan contact op via: info@debouwcampus.nl.

Deel deze pagina